Eerste Hulp Bij Ongevallen (E.H.B.O.)
Wat te doen bij een ongevalHet elementaire gedrag bij alle soorten ongevallen is hetzelfde: KALM BLIJVEN. Je eigen kalmte zal het slachtoffer reeds voor een deel gerust stellen. Geef nooit uitleg over de omvang van de wonden of andere zichtbare abnormaliteiten. Het zal de algemene toestand van de gekwetste ten goede komen. (zo vermijd je shock) Een gekwetste verkeert immers altijd in een shocktoestand. Het is veel beter hem gerust te stellen en de kwetsuur ietwat minder erg te doen voorkomen.
Zorg eerst en vooral voor veiligheid voor jezelf, het slachtoffer en de omstanders. Hou toeschouwers zo ver mogelijk weg, licht en lucht zijn zeer belangrijk voor het slachtoffer en de helper, hulpverlener. Tracht zo snel mogelijk de leiding te verwittigen en indien nodig gespecialiseerde hulp.
Het verzorgen van een eenvoudige wonde
In de eerste plaats moet de wonde gereinigd worden. Dit doe je met water en zeep. Indien voorhanden kun je hiervoor ook ontsmettende zeep type Iso-betadine gebruiken (rode verpakking). Bij het uitwassen let je erop dat je van het midden naar buiten toe wrijft en niet omgekeerd. Zichtbare vuiltjes kunnen met een pincet verwijderd worden.
Na het wassen, doe je er best aan de wonde even met zuurstofwater aan te stippen, dit om extra zuurstof in de wonde te brengen en zo een ongunstig milieu te creëren voor ongewenste gasten zoals een groot aantal bacteriën.
Om wonden te ontsmetten bestaan verder een groot aantal producten, je vindt ze onder de vorm van zalven of vloeistoffen. Na het reinigen en ontsmetten kan de wonde afgedekt worden met een gewone pleister of met steriele doekjes afhankelijk van de ernst van het letsel.

Bloedneus
Wat doen? Kalmeer het slachtoffer en breng hem in een koele omgeving.Buig het hoofd lichtjes naar voren om te vermijden dat het bloed in de keel komt. Niet het hoofd naar achteren, je kan je dan verslikken.
Druk gedurende minstens 5 minuten op de neusvleugels, zonder tussenin te kijken of het nog bloedt
Breng eventueel wat bloedstelpende watten of een gaasje met zuurstofwater in de neus aan. Verwittig een dokter als de bloeding blijft duren.
Muggenbeten
Sommige kinderen vertonen allergie aan muggebeten waarbij de steekplaats erg gaat zwellen. Dezelfde maatregelen kunnen hier genomen worden. Bij te hevige en veelvuldige beten bezoek je beter een arts.
Wesp- of bijensteek
Verwijder indien nodig de angel en ontsmet de steekplaats. Indien ons diertje er nog aanhangt, trek dan aan de angel en niet aan het diertje, want dan spuit het nog meer gif.Als het slachtoffer een gekende allergie heeft of als de steken zich in het gelaat, de halsstreek of mond bevinden dan moet je dringend een arts opzoeken.
Brandwonden
Lang afkoelen is de regel, 10 à 15 minuten onder koud stromend water. Het afkoelen werkt pijnstillend, de zwelling blijft beperkt en verdere beschadiging door indringen van warmte wordt vermeden.
1° graadbrandwonde
kenmerken: pijnlijke, droge huid zonder blaren
wat doen? warmtebron uitschakelen, wonde afkoelen
Deze wonde geneest spontaan en zonder litteken, binnen enkele dagen. Eventueel kan het aanbrengen van een dunne laag Flamazine één maal per dag helpen.
2° graadbrandwonde
kenmerken: pijnlijke, rode huid met blaren
wat doen? warmtebron uitschakelen, wonde afkoelen
Flamazine aanbrengen lokaal, één maal per dag . Steriel afdekken
3° graadbrandwonde
kenmerken: beige, bruin perkamentachtig tot zwartverkleurde huid. De huid is niet meer elastisch en de wonden zijn pijnloos door vernietiging van die zenuwuiteindjes die voor pijngevoeligheid verantwoordelijk zijn.
wat doen? warmtebron uitschakelen , wonde afkoelen
steriel afdekken
gespecialiseerde hulpverleners opzoeken
4° graadbrandwonde
Deze term wordt soms gebruikt om heel diepe brandwonden gaande tot in de spieren of tot op het bot aan te duiden. Anders worden die ook 3° graadsbrandwonden genoemd.
Direct hulpdiensten verwittigen !!